Normeringen

werkkleding  en werkschoenen

Veiligheidskleding

 

EN 342
Bescherming tegen de kou >


EN 14058
Werkkleding voor koele omgeving >


EN 343
Bescherming tegen regen >


EN ISO 20471
Hoge zichtbaarheid (High vis) >


EN 1149
Bescherming tegen elektrostatische eigenschappen >


EN ISO 11611
Bescherming voor gebruik bij lassen en verwante processen >



EN ISO 11612
Bescherming tegen hitte en vlammen >



EN ISO 14116
Beschermende kleding met beperkte vlamverspreiding >


EN 13034 
Beschermende kleding tegen vloeibare chemicaliën >


IEC 61482
Bescherming tegen de thermische effecten van een elektrische vlamboog >


NEN-EN 15614:2007
Beschermende kleding voor brandweerlieden >


EN ISO 13688 (EN 340)
Algemene eisen beschermende werkkleding >




Werkschoenen en laarzen

Nieuwe normeringen volgens de EN ISO 20345:2022

De laatste 10 jaar zijn er tal van nieuwe veiligheidsschoenen op de markt verschenen mede dankzij verbeterde technieken, materialen en de veranderende eisen vanuit de markt. Deze vooruitgang wordt weerspiegeld in de vernieuwde norm voor veiligheidsschoenen, de EN ISO 20345:2022, gepubliceerd in 2022. Wij hebben deze norm zorgvuldig bestudeerd en willen u graag informeren over de belangrijkste veranderingen.

Naast aanpassingen van bestaande vereisten legt deze normering ook nieuwe vereisten op.

Basisvereisten (SB)

- schoenneuzen moeten een beschermende neus hebben. Deze moeten een stootweerstand bieden die overeenkomt met 200 joule, en een verbrijzeling-test doorstaan met een belasting van 1500 daN tijdens continue druk.
- stevigheid, onschadelijkheid en werkzaamheid van de gebruikte materialen
- ergonomie en comfort van de schoen
- slipweerstand

Verplichte normering slipweerstand
De markeringen SRA, SRB en SRC worden niet meer gebruikt in de nieuwe normering.

Tot de basiseis behoort een antislip loopzool die grip biedt op keramische vloeren i.c.m. schoonmaakmiddel. Er wordt getest met zowel een voorwaartse hielslip als een achterwaartse slip van de voorvoet.

Voor een nog betere grip bestaat de additionele eigenschap SR (Slip Resistance), dan is er getest op een keramische vloer met olie of vet.

Verplichte test
Keramische ondergrond i.c.m. schoonmaakmiddel

Optionele test
Keramische ondergrond i.c.m. olie of vet


Ø staat voor schoenen die niet zijn getest op antislip eigenschappen.


Verplichte normering Perforatieweerstand zolen

Metalen antiperforatiezool
Voor veiligheidsschoenen en -laarzen met een metalen antiperforatiezool verandert er met de nieuwe norm niets. De normering blijft P en zijn bestand tegen scherpe objecten met een diameter van 4,5 mm.

Antiperforatiezool anders dan metaal
De perforatiebescherming is uitgebreid met PL en PS (Perforation Large/Small nail).
PL: bestand tegen scherpe objecten met een diameter van 4,5 mmPS: bestand tegen scherpe objecten met een diameter van 3 mm

Verplichte normering Waterdichtheid

WPA (Water Penetratie en Absorptie) (klasse 1)
Veiligheidsschoenen en -laarzen vanaf de normering S2 zijn WPA gecertificeerd. Dit staat voor een weerstand van minimaal 60 minuten bij licht contact met water. De WPA wordt afgegeven op de upper en schacht, niet op de zool. De veiligheidsschoenen en -laarzen hebben een goed ademend vermogen.

WR (Water Resistent) (klasse 1)
De klasses S6, S7, S7S en S7Lzijn toegevoegd. Deze klasses zijn standaard voorzien van een WR membraan. Dit betekent dat ze minimaal 80 minuten waterdicht zijn. De WR wordt afgegeven op de gehele schoen/laars, dus de upper en schacht in combinatie met de zool. De schoenen/laarzen hebben nog wel een goed ademend vermogen.

100% waterdicht (klasse 2)
Met S4 of S5 veiligheidslaarzen kan men langer dan 80 minuten in aanraking komen met water. Deze veiligheidslaarzen worden uit één stuk gegoten, hebben geen naden en zijn vaak gemaakt van PU, PVC of rubber. Ze hebben geen groot ademend vermogen.


Optionele normering FO (Fuel Oil)
De weerstand van de zool tegen koolwaterstoffen behoort niet langer tot de basiseisen (voorheen vanaf S1). Wanneer je tijdens je werk in aanraking komt met koolwaterstoffen heb je volgens de nieuwe norm een schoen nodig met label FO. Let er dan goed op volgens welke normering de schoenen zijn gekeurd:

- EN ISO 20345:2011 is getest op koolwaterstoffen vanaf S1
- EN ISO 20345:2022 is niet standaard getest op koolwaterstoffen, de schoen moet dan het optionele certificaat FO hebben.

Optionele normering LG (Ladder Grip)
LG staat voor Ladder Grip en is een optionele normering. Met laddergrip wordt aangeduid of een schoen veilig is om op en af ladders te gaan. De hak van de schoen verhindert dat de voet kan doorglijden op een trede waardoor je minder snel van je ladder valt.

Optionele normering SC (Scuff Cap)
Veiligheidsschoenen of -laarzen met deze aanduiding zijn voorzien van een slijtvaste overneus (SC – Scuff cap). De overneus is een extra stevige laag die op de neus van de schoen is aangebracht. Bij veel kruipend en knielend werk slijten de neuzen extra hard. Met een overneus verslijten je veiligheidsschoenen of -laarzen dan ook minder snel.

Overgangsperiode
Vanaf 2023 moeten alle nieuwe modellen veiligheidsschoenen die op de markt worden gebracht, voldoen aan de vernieuwde normering EN 20345:2022.

Oude modellen waarvan de certificaten gebaseerd zijn op de vorige normering EN ISO 20345:2011 mogen nog worden geproduceerd totdat het certificaat is verlopen (deze zijn 5 jaar geldig).

Er is een overgangsperiode vastgesteld t/m 2027. In deze periode mogen veiligheidsschoenen geproduceerd volgens beide normeringen worden verkocht.

Overzicht verschillende eisen

Wilt u meer weten over de normeringen, over veiligheidsschoenen of -laarzen dan adviseren we u graag
zodat u de juiste artikelen in de juiste situatie kan inzetten.

S-classificaties, O-classificaties en ESD voor werkschoenen en werklaarzen

Wanneer u veilige werkschoenen zoekt voor de omstandigheden waarin u werkt, is het belangrijk te weten welke veiligheidseisen in acht genomen dienen te worden. Voor veiligheidsschoenen wordt gebruik gemaakt van 5 zogenaamde S-classificaties om aan te geven welke eigenschappen de werkschoen bezit. De S staat voor 'Safety'. Elke klasse bezit specifieke eigenschappen voor specifieke omstandigheden. Voor werkschoenen waarbij geen eisen worden gesteld aan de teenbescherming (zonder beschermneus) wordt gebruik gemaakt van de O-classificatie. De O staat voor 'Occupational', wat inhoudt dat het om werkschoenen gaat met bepaalde eigenschappen die aangegeven worden door het nummer dat na de O wordt vermeld. Daarnaast wordt tevens gesproken van zogenaamde ESD werkschoenen, waar werkschoenen mee worden bedoeld die elektrostatisch ontladen.

S1 classificatie veiligheidsschoenen >

S1P classificatie veiligheidsschoenen >

S2 classificatie veiligheidsschoenen >

S3 classificatie veiligheidsschoenen >

S4 classificatie veiligheidslaarzen >

S5 classificatie veiligheidslaarzen >

O1 classificatie veiligheidsschoenen >

O1P classificatie veiligheidsschoenen >

O2 classificatie veiligheidsschoenen >

O3 classificatie veiligheidsschoenen >

ESD-werkschoenen >

Werkhandschoenen

  

 

Norm EN 374:
bescherming tegen chemicaliën en micro-organismen >

Norm EN 388:

bescherming tegen mechanische risico’s >

Norm EN 407:

bescherming tegen thermische risico’s >

Norm EN 421:

bescherming tegen straling en radioactiviteit >

Norm EN 511:

bescherming tegen koude >



Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Het is in de wet vastgelegd dat elk type PBM aan veiligheidsnormen moeten voldoen. Artikelen die de norm dragen zijn getest en voldoen aan alle eisen die de kwaliteit en veiligheid van het artikel moeten garanderen.

Normen been- en voetbescherming >

Normen veiligheidshandschoenen (zie hierboven bij Werkhandschoenen) 

Normen hoofdbescherming >

Normen ademhalingsbescherming >

Normen gehoorbescherming >

Normen oog-en gelaatsbescherming >

Onze experts zijn prima op de hoogte van de EN-normeringen die gelden voor veiligheidskleding. Graag gaan we met u in gesprek om maatwerk te leveren. Maatwerk in advisering en maatwerk in de veiligheidskleding die uw medewerkers beschermt. 

 
Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Comfort Best biedt toegevoegde waarde door een breed, kwalitatief hoogwaardig productaanbod, service en support op maat, een goede prijs-/kwaliteitsverhouding én de klantgerichte instelling. We reageren proactief op uw jaarplanning, gaan creatief om met uw budget en komen stipt de afgesproken leverdatum na.

Neem contact op
+31 (0) 499 37 12 49
info@comfortbest.nl